Obrada nestandardnih formi

Ramovi na bušenje

Kod obrade zahtevnih i neobičnih oblika ramova, posebno kada su u pitanju ramovi na bušenje, nije moguće koristiti svaku mašinu za obradu sočiva. Standardne mašine često nemaju preciznost, fleksibilnost i mogućnost prilagođavanja specifičnim zahtevima ovakvih oblika. U ovakvim slučajevima, potrebne su naprednije mašine koje nude visok nivo preciznosti i sposobnost rada sa složenim geometrijskim oblicima.

 

Evo jedan interesantan primer iz prakse. Prilikom biranja naočara iz nove kolekcije uočili ste interesantan model koji vam je sa svojim neobičnim dizajnom privukao pažnju i smatrali ste da će biti interesantan za vaše klijente. Pokazalo se da ste bili u pravu, i okvir je brzo našao put do krajnjeg korisnika. Poručili ste sočiva, i krenuli sa brušenjem i tu nastaje problem. Naime po skeniranju oblika, i pokretanju brušenja, mašina vas upozorava da ne može da izvrši brušenje tražanog oblika. Konsultujete kolege optičare i shvatate da većina mašina za obradu sočiva ne može da izvrši brušenje. Problem nastaje zbog činjenice da većina mašina koristi isključivo brusne ploče za obradu sočiva, i zbog toga nestandardni oblici koji u sebi imaju udubljenja ne mogu da budu obrušeni. Da bi ovaj problem bio rešen potrebno je da mašina "sporni deo" brusi nekim drugim alatom, a ne brusnom pločom. Najčešće se taj deo obrađuje burgijom koja je kontrolisana specijalnim softverima i algoritmima.

 

U konkretnom slučaju za obradu smo koristili Essilor MR Blue 2.0. Na slici koja sledi možete i da vidite koji deo sočiva je sporan. Sama mašina u navedenom slučaju upozorava na to, i taj deo ivice sočiva je na displeju obojen drugom bojom. Takođe treba istaći da će očitavanje ovakvih formi biti preciznije ukoliko koristite optičko očitavanje. Naravno pojedine oblike uopšte nećete moći sa standarnim mehaničkim trejserom ni očitati. Idealno bi bilo da od proizvođača naočara dobijete formu u digitalnom formatu, takozvanom OMA formatu.

Izgled urađenih naočare

 

Ranije smo na portalu obradili temu ugradje dioptrijskih sočiva u ramove na bušenje pa vas pozivamo da pričitate taj tekst.

I na kraju treba dodati da pored pomenute Essilor mašine MR BLUE 2.0 obradu nestandardnih oblika mogu da urade i dole navedene mašine:


Ovaj tekst je deo portala OnlineOptika, koji pored stručnih tekstova sadrži i aplikaciju koja pomaže vođenju optičarske radnje. Više o portalu i aplikaciji možete da pročitate ovde, a ukoliko želite da isprobate ovo jedinstveno rešenje pišite nam [email protected]

Za pristup svim tekstovima na portalu neophodno je da se logujete na portal. Pristupne parametre možete da dobijete potpuno BESPLATNO. Potrebno je samo da nam na [email protected] pošaljete zahtev sa nazivom i adresom optike. Zahtev treba da bude poslat sa e-mail adrese optike.