Ugradnja u ramove na bušenje

Na šta sve treba obratiti pažnju

Ramovi na bušenje ili takozvani ramovi bez okvira su idealni za osobe koje žele neprimetne i lagane naočare. Hajde da vidimo o čemu sve treba voditi računa i koje akcije treba preduzeti da bi krajnji proizvod vašem klijentu pružio kompletnu satisfakciju.

Za početak bitno je odabrati odgovarajući materijal. Materijali koji su pogodni za ramove na bušenje su:

O materijalima koji se koriste u proizvodnji dioptrijskih sočiva smo već pisali i taj tekst možete da pročitate OVDE.

Kada se vaš klijent odluči za ovakav tip naočara treba mu ukazati na činjenicu da se ovde debljina sočiva ne može sakriti sa debljinom okvira (debljina metalnih okvira je oko 1.8 mm dok su plastični okviri u proseku 4mm).

Razmatramo dve situacije, minus i plus dioptrija.

Prva situacija je kada klijent ima minus dioptriju. Reč je o slučaju gde mi prilikom poručivanja sočiva izborom prečnika ne možemo da utičemo na debljinu sočiva, ali možemo klijentu da sugerišemo da bira manju formu. Uticaj prečnika i indeksa na debljinu sočiva je nešto što je neophodno da znate i o tome smo detaljno pisali, i taj tekst možete da pročitate OVDE.Imajući u vidu da su sočiva sa minus dioptrijom deblja na periferiji i kod jako visokih dioptrija može da se desi da šrafovi ili tiplovi nisu dovoljno dugački da se izvrši montaža sočiva. U praksi su ovakve situacije retke, ali svakao o tome treba da vodite računa.

Kod plus dioptrije na periferiji imamo manju debljinu sočiva, a to je mesto gde se buše rupe i izazov sa kojim se ovde susrećemo je taj da sočiva budu suviše tanka, pa da imamo problem sa pričvršćivanjem sočiva za ram. Kod lagerskih sočiva verovatno nećemo imati taj problem, jer ta sočiva imaju minimalnu debljinu ivice koja je oko 1mm i to bi trebalo da bude dovoljno (kako se pomeramo od ivice, sočivo je sve deblje i deblje) da se može izvršiti montaža sočiva.

Kod recepturnih plus sočiva je drugačija situacija, jer se recepturna plus sočiva kod većine dobavljača isporučuju sa jako tankom ivicom ("na nož") i tu možemo imati probleme prilikom montaže. Treba istaći da nemogućnost montaže nije jedini problem sa kojim se možemo susresti kada je ivica jako tanka. Naime, bez obzira što smo vodili računa oko izbora materijala, ako je sočivo jako tanko moguć je lom. Kako izbeći tu situaciju? Ako koristite aplikacije za poručivanje sočiva (Opsysweb, Visustore, Hoyalog, Grossoredes.....) uradite optimizaciju na taj način da zahtevate da minimalna debljinu izbrušenog sočiva bude 1,5mm. Na taj način ćete obezbediti sigurnu montažu, ali ćete i izvršiti svojevrsnu optimizaciju debljine, jer ako to ne uradite može da se desi da imate nepotrebno povećanje debljine sočiva, što utiče na estetiku, ali i na težinu naočara. Ako ne koristite aplikacije za poručivanje sočiva, onda izmeriti koliki je minimalni potrebni prečnik sočiva i na tu vrednost dodajte 1mm (zbog razlivanja antirefleksnog sloja po ivicama) i tražite da minimalna debljina ivice neizbrušenog sočiva bude 1,5 mm.

Spomenuli smo situaciju ako je sočivo na periferiji jako tanko ili jako debelo da možemo imati određene probleme prilikom montaže. Ukoliko se koristi montaža putem tipla, predstavljamo vam rešenja kompanije Silhouette

Pored gore navedenih stvari treba voditi računu i o sledećem i želeli bi da ukažemo na to. Naime, demo stakala na naočarima najčešće imaju bazu 5, a wrap ugao oko 7 stepeni. Ukoliko ugrađujete plus sočiva, posle montaže naočare će zadržati sličnu geometriju kao što su imale i sa demo staklima. Razlog je taj što vrednost baze kod plus sočiva puno ne odstupa od već spomenute baze 5. Problem nastaje kada imamo minus dioptriju. Ovde je reč o jako malim bazama (jedan ili dva) i ako se bušenje rupa radi po standardu ( 90 stepeni u odnosu na tengentu) imaćemo situaciju da ovako urađene naočare budu raširene, a wrap ugao (FFFA) vrlo često može i da dobije negativnu vrednost.

Kako izbeći ovu situaciju?

Jedno od rešenja je da se sočivo radi u bazi, tj da baza sočiva koje se ugrađuje u ram ima istu vrednost kao baza demo stakla. Ovo može da poskupi sočiva jer se ovakvo sočivo isključivo radi kao receptura. Povećanje baze može uticati i na debljinu sočiva (ne nužno spoljašnje ivice, ali je to posebna tema i nadam se da ćemo o tome pisati u nekom od narednih tekstova). Slika koja sledi pokazuje vam izgled montiranih naočara bez i sa specijanom bazom. Ovde treba istaći da pored loše estetike, klijent može da ima i optičke smetnje ukoliko wrap ugao puno odstupa od svog prirodnog položaja. Plava linija prikazuje prirodnu poziciju naočara. Takođe zaključujemo da se u navedenom primeru radi o minus dioptriji.

Druga mogućnost da utičemo na wrap ugao je da povećavamo ugao bušenja. Pravilo kaže da ugao bušenja treba da bude pod 90 stepeni u odnosu na tangentu tačke bušenja. 

Evo jedan primer iz prakse.  Na sledećoj slici pokazujemo geometriju naočara sa originalnim formama i sa bazom 4.5.

Sočivo koje se ugrađuje ima bazu 2,5. Dakle, ovde nije velika razlika u dve baze, ali je ipak bilo neophodno povećati ugao bušenje. Mašine za brušenje stakala (u konkretnom slučaju Essilor Mr Blue 2.0) vam dozvoljavaju da možete da birate željeni ugao bušenja. U ovom slučaju smo korigovali (povećali) ugao bušenja (povećali smo za 6,5 stepeni, sa 8,5 na 15 stepeni)

I na kraju smo dobili izgled naočara kao na sledećoj slici. Nije bilo potrebe da se wrap ugao podešava kleštima, a takođe i drškice nismo imali potrebu da korigujemo.

 

I na kraju, treći način je da se po montaži naočare specijalnim alatom postave u položaj kao pre ugradnje. Vrši se korekcija mosta i drškica. Predstavljamo vam alate sa kojim to možete da uradite.

 

U tekstu o alatu za montažu Silhouette naočara smo već pisali i taj tekst možete da pročitate OVDE.

I na kraju bi još podelili par saveta. Uvek oborite ivicu i sa prednje i sa zadnje strane sočiva. Takođe oborite ivice i rupa (na sledećoj slici vam pokazujemo alata sa kojim je to moguće uraditi). Ako se naočare montiraju sa šrafovima uz sočivo stavite prvo plastičnu podlošku, pa preko nje metalnu šajbnu i na kraju maticu. Takođe je dobro da se stavi premaz koji će sprečiti lako odvrtanje matice. Na kraju šrafa takođe možete da stavite metalnu ili plastičnu kapicu. Ako je šraf prevelik predlažemo da ga skratite, ali vodite računa da ne preterate, jer je moguće da će se u isti okvir ponovo ugrađivati sočiva sa većom dioptrijom i onda imate problem, jer nećete moći zašrafiti maticu.


Ovaj tekst je deo portala OnlineOptika, koji pored stručnih tekstova sadrži i aplikaciju koja pomaže vođenju optičarske radnje. Više o portalu i aplikaciji možete da pročitate ovde, a ukoliko želite da isprobate ovo jedinstveno rešenje pišite nam [email protected]

Za pristup svim tekstovima na portalu neophodno je da se logujete na portal. Pristupne parametre možete da dobijete potpuno BESPLATNO. Potrebno je samo da nam na [email protected] pošaljete zahtev sa nazivom i adresom optike. Zahtev treba da bude poslat sa e-mail adrese optike.