Papučice za naočare

Zamena papučica za naočare je postupak koji se obavlja kada su originalne papučice istrošene, oštećene ili više ne pružaju udobnost.

Reč je o, posle zamene šrafova, najčešćem servisu u optičarskoj radnji. Papučice su sastavni deo svih naočara osim plastičnih (doduše, na nekim plastičnim modelima postoje papučice)

Za početak navodimo najosnovnije informacije, a posle ćemo da se detaljnije bavimo ovom temom.

  1. Razlog zamene: Papučice za naočare se mogu istrošiti vremenom, oštetiti upotrebom ili prosto mogu da ispadnu iz ležišta.  To može dovesti do smanjene udobnosti prilikom nošenja naočara ili čak do toga da naočare ne stoje pravilno na nosu. Takođe razlog može da bude i taj što originalne papučice ne pružaju komfor prilikom nošenja.

  2. Tipovi papučica: Postoje različite vrste papučica za naočare, uključujući silikonske, od memorijske pene, plastične i druge materijale. Svaki tip papučica može pružiti drugačiji osećaj i udobnost.

  3. Zamena: Većina naočara dolazi sa papučicama koje se mogu zameniti. Da biste ih zamenili, potrebno je pažljivo ukloniti stare papučice i zatim ih zameniti novim komadima. U nekim slučajevima, možda će biti potrebno koristiti alate poput pincete ili malih šrafcigera kako bi se papučice sigurno uklonile i zamenile.

  4. Prilagođavanje: Nakon što zamenite papučice, možda ćete klijentu morati prilagoditi naočare kako bi savršeno pristajale. To može uključivati podešavanje nosača ili drugih delova naočara kako bi se osiguralo da pravilno naležu na lice.

 

Postoji više načina kako se fiksiraju papučice za ram, ali ćemo u ovom tekstu obraditi dva najčešća. Prvi je pričvršćivanje šrafom, a drugi je pritiskom. Takođe ćemo u ovom tekstu obraditi silikonske papučice, kao najčešće korištene.

Na slikama koje slede uočavamo dva oblika (Simetrične i D-SHAPE) i više različitih veličina.

 

 

Kod simetričnih papučica nije bitno da li ih stavljate na desnu ili levu stranu, dok kod papučica sa D-SHAPE morate voditi računa da papučicu stavite na odgovarajuću stranu. Ravnija strana papučice ide bliže ramu. To možete da vidite na sledećoj slici.

 

Karakteristike silikonskih papučica

  • Mekane
  • Providne
  • Neklizajuće
  • Hipoalergijske
  • Netoksičane
  • Fleksibilane
  • Bez nikla i kadmijuma
  • Bez ftalata
  • 100% biokompatibilane

Papučica treba da sa svojom čitavom površinom naleže na koren nosa, jer na taj način vrši manji pritisak. Stim u vezi je i jako bitna veličina papučica. Naime, ako odaberete papučice sa većom površinom one će vršiti manji pritisak (pritisak je obrnuto proporcionalan površini naleganja). Naravno treba voditi računa i o estetici, jer će manje papučice svakako lepše da izgledaju. U zavisnosti od težine naočara (misli se na ukupnu težinu rama i stakala) i osetljivosti klijenta, birate odgovarajući veličinu papučica. U većini slučajeva veličina između 13mm i 15mm će rešiti problem.

U okviru portala smo već pisali o alatima za montažu i demontažu papučica i te tekstove možete da pogledate OVDE.


Ovaj tekst je deo portala OnlineOptika, koji pored stručnih tekstova sadrži i aplikaciju koja pomaže vođenju optičarske radnje. Više o portalu i aplikaciji možete da pročitate ovde, a ukoliko želite da isprobate ovo jedinstveno rešenje pišite nam [email protected]

Za pristup svim tekstovima na portalu neophodno je da se logujete na portal. Pristupne parametre možete da dobijete potpuno BESPLATNO. Potrebno je samo da nam na [email protected] pošaljete zahtev sa nazivom i adresom optike. Zahtev treba da bude poslat sa e-mail adrese optike.