Šrafovi u optici

Ispadanje šrafova iz dioptrijskih i sunčanih naočara se dešava, tako da zamena istih je nešto sa čime se često susrećemo u optici. Hajde da vidimo koje su to najbitnije informacije vezane za šrafove.

Šrafove se kod naočara najčešće susrećemo na tri mesta:

  • Šafovi koji drže sočivo u ramu kod metalnih naočara
  • Šrafovi koji povezuju drškicu sa frontom rama
  • Šrafovi za fiksaciju papučice

Najbitnija karakteristika šrafa je njegov prečnik i označava se sa velikim slovom M. Iako postoje šrafovi u rasponu od 0.8 do 1.6 najčešće se koristi M1.4. Pored M1.4 susrećemo i M1.2 i M1.0 (za papučice), dok se svi ostali dosta ređe koriste. Ako pokušate da stavite šraf M1.2 u naočare koje zahtevaju šraf M1.4 nećete moći uopšte da zavrnete taj šraf, jer će se konstantno okretati. Kod suprotne situacije gde pokušavate da stavite šraf M1.4 tamo gde je potreban M1.2 tu uopšte nećete moći staviti šraf jer je prosto veći prečnik.

Kako što smo već napomenuli, problem sa ispadanjem šrafova je čest i evo par saveta šta da uradite u toj situaciji.

Hajde da vidimo šta uraditi ako vam je klijent došao gde mu se šraf samo odvrunuo i nije skroz ispao. Naravo da je najjednostavnije samo dotegnuti šraf i ako konsatujemo da šraf i navoj nisu oblajznuli odmah možemo predati naočare klijentu. Ovo jeste najjednostavniji i najbrži način, mada se postavlja pitanje da li je i najbolji. Vrlo je veravatno da će se navedeni problem ponoviti i zato predležemo sledeće:

  • Zameniti postojeći šraf novim
  • Na postojeći šraf staviti neki od premaza koji su predviđeni za to (neko koristi i transparentni lak za nokte)

Ovde ne preporučujemo super lepak jer se može desiti da imate problem sa odvrtanjem šrafa prilikom sledeće montaže sočiva.

Ako dođe do toga da ja oblajzuo navoj na ramu onda je jedino rešenje da se na šraf stavi matica.

Kada stavljate novi šraf idealno bi bilo da to bude neki od takozvani samoblokirajućih šrafova. To su šrafovi koji preko svog navoja imaju najčešće teflon koj sprečava ponovno odvrtanje. Naravno, ovako zavrnuti šrafovi se šrafcigerom mogu jednostavno odvrtati. Ovaj sistem sprečava spontano odvrtanje šrafa. Još jedan mali savet vezano za korištenje šrafcigera. Ako vam je potrebna velika sila prilikom zavrtanja šrafa onda sigurno nešto nije uredu. Predlažemo da odvrnete šraf i pokušate ponovo, jer će u suprotnom slučaju doći do toga da se zalom šraf i onda imate veliki problem. Ako ide sve po planu ne treba velika sila prilikom zavrtanja šrafa jer je reč o jako malim šrafovima sa sitnim navojem. Kod odvrtanja može da se desi da je šraf "zapekao" i onda treba veća sila. U tom slučaju birajte odgovarajući profil šrafcigera da ne uništite glavu šrafa, jer ako se to desi nećete moći da odvrnete šraf. 

Kada menjate šraf na drškici naočara sa fleksom predlažemo da koristite takozvane špic šrafove. Korištenjem ovog tipa šrafa jednostavno se postavlja šraf na željeno mesto, a višak šrafa se ukloni prstom ili kleštima.

    

 


Ovaj tekst je deo portala OnlineOptika, koji pored stručnih tekstova sadrži i aplikaciju koja pomaže vođenju optičarske radnje. Više o portalu i aplikaciji možete da pročitate ovde, a ukoliko želite da isprobate ovo jedinstveno rešenje pišite nam [email protected]

Za pristup svim tekstovima na portalu neophodno je da se logujete na portal. Pristupne parametre možete da dobijete potpuno BESPLATNO. Potrebno je samo da nam na [email protected] pošaljete zahtev sa nazivom i adresom optike. Zahtev treba da bude poslat sa e-mail adrese optike.